Huis & Hypotheek

Huis & Hypotheek

Voor alle zaken omtrent uw huis en hypotheek kunt u terecht bij Notariskantoor Temmink. Op vrijwel alle gebieden, zoals het (ver)kopen van uw huis, het afsluiten van een hypotheek, samenwonen en meer – heeft u verschillende aktes nodig. De documenten zijn erg belangrijk. Notariskantoor Temmink kan u helpen.

Wij helpen u graag met de volgende zaken

  • Akten van leveringen
  • Koopovereenkomsten
  • Hypotheekaktes
  • Schenkingen
  • Akten van verdeling

Staat uw onderwerp er niet tussen? Of weet u niet zeker onder welke noemer uw vraagstuk valt?
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een oriënterend gesprek.

Negatieve rente

Verkoop/Aankoop woning

U als cliënt vertrouwt uw gelden aan ons toe als u een huis koopt. Deze gelden moeten wij onder ons houden totdat de akte van levering is getekend, en nadat de akte is getekend, dus na de verkoop, dienen wij de verkoopopbrengst voor verkoper te bewaren totdat alle verplichte controles zijn gedaan bij het kadaster en andere instanties.
Deze gelden staan dan op één van onze derdengelden rekeningen of kwaliteitsrekeningen die wij aanhouden bij de Rabobank, ING Bank en ABN AMRO Bank. Die banken rekenen een negatieve rente van 0,25% over de door koper overgemaakte gelden/koopsom. Het is van belang dat wij die rente doorberekenen, omdat de bewaringspositie op die derdengelden rekening niet negatief mag zijn. En een notaris mag geen gelden voorschieten voor cliënten!
Omdat elke cliënt een ander bedrag overmaakt, aangezien de koopsommen en de kosten voor ieder verschillend zijn, berekenen wij de negatieve rente dan ook over het door u overgemaakte koopsom. Die berekening brengt ook weer kosten met zich mee. Wij berekenen over die werkzaamheden administratiekosten. Deze kosten bedragen zowel bij koper € 35,- ex btw en ook bij verkoper € 35,- ex btw (incl. btw € 42,35).

Berekening negatieve rente
Wij gaan ervan uit dat een koopsom gemiddeld een week op onze derdengelden rekening staat.
Bijvoorbeeld
Stel de koopsom bedraagt € 300.000,00. U maakt dit bedrag over op onze rekening. Wij berekenen over die € 300.0000,00 een negatieve rente, welke thans 0,25% bedraagt, als volgt: € 300.000,00 x 0,25%= € 750 : 365 dagen = € 2,05 per dag x 7 = € 14,35.

Waarborgsom
Mocht u een waarborgsom moeten overmaken, meestal 10% van de koopsom, dan zal ook over dit bedrag negatieve rente worden berekend. Stel u maakt € 30.000,00 als waarborgsom over, en deze staat 3 maanden (ongeveer 91 dagen), op onze rekening, dan dient u ook over dit bedrag negatieve rente te betalen. In ons voorbeeld betreft dat € 30.000 x 0,25% = € 75,00 : 365 = € 0,21 x 91 dagen = € 19,11. Bij de berekening van de negatieve rente over de koopsom, wordt het bedrag van de waarborgsom eerst in mindering gebracht op de koopsom, zodat u niet over de waarborgsom dubbel betaalt.

Losse/oversluiting hypotheken
Als u alleen een hypotheekakte tekent, wordt door uw bank ook de hypotheekgelden op onze rekening overgemaakt. Voor de berekening van de negatieve rente over die gelden, wordt ook het gemiddelde van zeven dagen gehanteerd, alsmede administratiekosten berekend, op de wijze als hiervoor omschreven.