Nieuwsoverzicht

Wetsvoorstel bescherming erfgenamen ook door Eerste Kamer aangenomen

Als blijkt dat een overleden familielid veel schulden nalaat ontstaat er vaak paniek onder de achterblijvers. ‘Wie moet dat betalen?’ is meestal de grote vraag. Gelukkig is er in de Nederlandse wet een mogelijkheid opgenomen om een erfenis te weigeren, als er schulden zijn. Er is zelfs een mogelijkheid om de erfenis beneficiair te aanvaarden, om eerst te onderzoeken hoe hoog de schulden zijn zodat men niet aansprakelijk wordt voor schulden, als blijkt dat deze de baten overstijgen.

Verandering gezinssamenstelling en testamenten

Steeds vaker is er sprake van nieuw samengestelde gezinnen. Na een scheiding komen mensen een nieuwe partner tegen, die zelf ook kinderen heeft, en soms krijgt het nieuwe stel samen ook weer kinderen. Het maken van een testament voor deze situaties geeft vaak wel wat hoofdbrekens, en het komt ook regelmatig voor dat mensen denken dat het testament, gemaakt tijdens de vorige relatie, nog wel volstaat.

De rechtbank in Rotterdam moest onlangs oordelen over een dergelijke situatie. De moeder van twee kinderen had in 1980 een testament gemaakt. Zij was toen nog getrouwd met de vader van de kinderen. Zij vermeldde in haar testament dat haar wettelijke erfgenamen moesten erven. Op dat moment waren dat haar man en kinderen. Nadat haar man overleed trouwde zij opnieuw, maar haar testament vergat zij aan te passen.

 

Onbevoegde vertegenwoordiging voor rekening van de vertegenwoordigde BV

Het overlijden van een ondernemer brengt ook allerlei zakelijke risico’s mee in de vertegenwoordiging van zijn bedrijf voor het aangaan van verplichtingen. Bijvoorbeeld dat de weduwe namens de bv verplichtingen aangaat tegenover een andere bv, terwijl zij daartoe niet bevoegd is. Het Hof Arnhem-Leeuwarden kreeg een dergelijke zaak te verwerken.

Heeft u zich al aangemeld voor onze nieuwsbrief? Zo blijft u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en wijzigingen in het notariaat. Aanmelden kan via onderstaande link.
Wij wensen u alvast veel leesplezier!

Aanmelden nieuwsbrief